onsdag 29 juni 2011

Doris 15 ½ månad

Lite dokumentation om Doris utvecklingsstatus:

Äta:
Gillar bullar, pannkakor, lasagne på burk, slottsgryta på burk, banan, bokstavskex, korv, skinka, pasta, majs, russin, glass m.m. Kan inte äta själv med sked/gaffel, men försöker gärna. Stoppar in skeden/gaffeln i munnen om mamma/pappa hjälpt henne att lägga maten på den. Applåderar då åt sig själv! Behöver ha något att pyssla med när hon blir matad för att inte bli rastlös. T.ex. tändstickor i en ask.

Motorik:
Går knappast, bara springer. Vinglar eller snubblar och ramlar ganska ofta. Går på tå när hon vill se något som är högt upp. Håller i sig med en hand i räcket och en hand i mamma/pappa när hon går upp/ner för trappor. Inte intresserad av att klättra på saker, är försiktig när hon går över trösklar/pinnar e.d. Har fått en liten stol som hon sätter sig i och ställer sig upp. Böjer sig ner och plockar upp saker från marken. Har just lärt sig kliva upp ur sängen själv, och kommer tassande in till mamma och pappa när hon vaknar!

Leka:
Läsa böcker (flera ggr per dag). Allra bäst är sångböckerna. Hon gör rörelserna till Imse vimse, I ett hus, Blinka lilla och En kulen natt. Plocka ut alla pennor ur lådan. Plocka med klossar/vad som helst och lägga i högar här och där. Hämta våtservetter, pixiböcker och annat i skötväskan och ge till någon. Dela ut stenar och annat som hon hittar till mamma/pappa/den som är med. Gunga. Åka rutchkana. Kasta boll. Fånga såpbubblor. Riva torn av klossar. Jaga/jagas. Kittlas/bli kittlad. Ta på sig halsband och hattar och spegla sig.

Prata:
Ropar fortfarande "mamma" till de flesta. Ibland "dadda" till pappa. Har försökt säga mormor och farmor men det blir "mamm-maaa" eller "memm-meee". Kusin Clara ropade hon på i midsomras med ett klockrent "Claja"! Annars bara obegripligt babbel, som mest låter som arabiska. När hon vill ha något, pekar hon på bananen/favoritboken etc och säger ofta "mimmi".

Socialt:
Vinkar glatt när mamma ska gå till jobbet. Blir väldigt glad när mamma kommer hem från jobbet. Vinkar till folk som hon möter ute och biträden i affärer. Tycker det är roligt när det kommer folk och hälsar på. Bara lite blyg i början, men fnissar samtidigt. Blir ofta sittande/stående stilla och tittar på andra barn i parken.

Amning:
Vill fortfarande gärna amma när mamma kommer hem från jobbet, undviks bäst genom att man träffas ute innan man går hem tillsammans. Och när hon vaknar vid 5-tiden, då får hon amma eftersom vi alla tre somnar om snabbast på det viset. Ska försöka avveckla de här sista amnings-vanorna när Doris och pappa åker till farmor och farfar ett par dagar utan mamma i juli.

Som ni förstår är det himla roligt att vara med vår lilla tjej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar